Hatha Yoga

Hatha Yoga

Yoga is er voor iedereen! Of je nu begint, vergevorderd bent, jong of oud, soepel bent of fysieke/geestelijke problemen hebt. Het biedt altijd uitdagingen. Er is geen competitie en het gaat niet om presteren. Wel gaat het om je eigen weg vinden en jouw ervaringen. De uitdaging zit in jezelf: kun je contact maken met je lichaaam, jezelf uitdagen om je grenzen op te zoeken en met die grenzen te spelen? Door yoga te beoefenen vanuit liefdevolle aandacht en op deze manier de grenzen van het eigen lichaam te onderzoeken, leert de geest zich te richten op en te verbinden met het lichaam. Dit verhoogt het lichaamsbewustzijn, waardoor de basis gelegd wordt voor een beter algeheel welbevinden. Daardoor kunnen rust en vrede binnentreden in het hart.

Het woord yoga is een term afkomstig uit het Sanskriet en betekent 'juk', wat vertaald kan worden als: verbinden of verenigen. Yoga in algemene zin richt zich op de beheersing van lichaam en geest, om zodoende in verbinding te treden met de essentie van het Zelf.

Hatha Yoga brengt lichaam en geest samen, onder andere door de beoefening van asana's (lichaamshoudingen), te combineren met pranayama (adem, adembeheersing, energie) en meditatie.

De Sanskriet term Hatha bestaat uit: 'ha' (zon) en 'tha' (maan) en verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden. Hatha Yoga helpt om je evenwicht te vinden tussen mannelijk en vrouwelijk, lichaam en geest, inademing en uitademing, inspanning en ontspanning, actie (asana) en rust (navoelen).

MEER LEZEN
Vlinder